Behalve de subsidiabele kosten in de vorm van een subsidie en “verplichte lening” zijn ook de niet-subsidiabele kosten via het Monumentenfonds te financieren in de vorm van een zogenaamde aanvullende lening. De leningen (“verplicht” en aanvullend) worden verstrekt in de vorm van een restauratiehypotheek waarbij dus het monument als onderpand dient te worden ingebracht. 
Bij lage restauratiekosten bestaat de mogelijkheid dat er geen hypotheek gevestigd wordt op het gebouw, maar dat de financiering verstrekt wordt in de vorm van een persoonlijke lening.
Het rentepercentage van de restauratiefinanciering  is momenteel 6,5 % met een minimale looptijd van 3 jaar en een maximale looptijd van 15 jaar voor panden met een commerciële funktie en maximaal 20 jaar voor panden met een woonfunktie .
Uiteraard zal altijd de kredietwaardigheid van de aanvrager een rol spelen bij de beoordeling van de financieringsaanvraag. 
De aanvang van de aflossing van de financiering is een maand na oplevering van het restauratieproject. Gedurende de restauratiewerkzaamheden hoeft er dus nog niet gestart te worden met de aflossing.